Fakta om ön Möja

Möja ligger längst ut i havsbandet med ytterskärgårdens unika natur inom räckhåll. Skärgården kring Storö-Bockö-Lökaö kallas med ett gemensamt namn för Möjareservatet.

Stora Möja är med sina fina landsvägar en utmärkt cykel- och promenadö med bra grusväg från norr till söder. Från fastlandet kan du åka från Sollenkroka längst ut på Värmdö, eller ända inne från Stockholmcity och kliva av på någon av Möjas sex ångbåtsbryggor. Det finns ca 150 bofasta på Möja och ön har skola, matbutik, restaurang och boende som är öppet året runt. På sommaren öppnar även pizzerian, glasskiosk, fiskbod, hantverksbodar, dansbana och museer. Under den korta högsäsongen (juli) tiodubblas befolkningen och många besöker skärgården. På våren och hösten är tempot betydligt lugnare på ön och antalet besökare betydligt färre, men naturen och skärgårdsmiljön är fortfarande fantastisk!

.

800-talet

Bofast befolkning har funnits på Möja sedan vikingatiden.

På 1200-talet kallades ön Myghi i Kung Valdemars seglingsbeskrivning. Möja nämns i en jordebok från 1543, då fanns det elva gårdar fördelade på byarna Berg, Löka, Ramsmora och Långvik samt Södermöja.

1700-talet

Hela ön blev nedbränd 1719 vid de så kallade rysshärjningarna.

Det enda huset som klarade sig var det lilla kapellet i Berg. Kapellet revs och år 1768 byggdes den nuvarande kyrkan upp på ungefär samma plats. Kyrkan har sedan dess byggts om och fick sitt nuvarande utseende under 1800-talet.

1900-talet

Fiske och jordgubbsodlingar
dominerade inkomstkällan.

Möjagubbarna och fisken roddes till Stockholms marknader. Omgivningarna skildras bl.a. av konstnären Roland Svensson, författaren, vissångaren, tonsättaren Evert Taube som hämtade inspiration på Södermöja när han skrev sin kända visa "Det går en dans på Sunnanö".

Allemansrätten

2000-talet

Allemansrätten, det fria friluftslivet och människor som bor och arbetar nära naturen.

Att inte störa och förstöra är ledordet i den fatastiska rättigheten alla i sverge har tack vare Allemansrätten.
Kolla på filmen från Naturvårdsverket, det ger en liten fingervisning om hur man kan njuta av den svenska naturen och nyttja någons marker mm.

SALTKRÅKAN - MÖJA

Flera generationer har sett den och har sin egen relation till den: Astrid Lindgrens berättelse Vi på Saltkråkan. Den visades på tv första gången 1964. Nu, 60 år senare, görs en ny version av den och inspelningarna började i juni och i augusti filmades scener på Möja under flera veckor.

– Vi filmar mycket vid ångbåtsbryggan i Löka och vid Långvik där Tjorvens föräldrar driver Grankvists livs. Många scener spelas in på vattnet utanför Möja, som när familjen Melkersson anländer till Saltkråkan, säger Brita Lundqvist, som är producent ihop med Jon Nohrstedt.

För Möja är detta något fantastiskt stort både nu med hela filmteamet i flera veckor vilket gynnar boenden, matbutiker, krogar, båttransportörer, föreningar osv, men framförallt framöver då nya generationer kommer inspireras av skärgården och förhoppningsvis vilja besöka te. Möja, säger Cesar Grivans Ordförarande i Möja Turistförening.

Möja kartan

Tillsammans med Värmdö kommun har vi gjort en ö-folder med karta och information om ön Möja i Stockholmsskärgård. Klicka på länken nedan för att ladda hem ö-folder som pdf.

Länk till Gokartor över Möja